18 Marsi, dita e fitores së Çanakalasë

Turqia kremton sot 108-vjetorin e ngadhënjimit në Çanakala të së mirës mbi të keqen, të betejës për mbijetesën, të epopesë madhështore dhe të paharrueshme, shkruar me gjak dëshmorësh.

Populli turk përulet me respekt dhe mirënjohje të thellë në këtë ditë para kujtimit të të rënëve, atyre që sakrifikuan jetën për liri e vatan.

Një faqe e shndritshme u shkrua në histori atë mars të 1915-s me burrërinë dhe vetëmohimin e luftëtarëve. Lufta u fitua në saje të sakrificës dhe idealeve të larta, të përqafuara dhe nga shumë shqiptarë, luftëtarë dhe të martirizuar në frontin e fitores.

Në 18 mars iu dha goditja e madhe ëndrrës dhe synimeve të pushtuesve. Ajo datë qe një pikë kthese vendimtare, një ditë e cila paralajmëroi dritën e së ardhmes.

Fitorja e Çanakalasë, Dita e Dëshmorëve, kremtohet sot ndërsa populli turk bën një tjetër betejë, atë të mëkëmbjes nga një fatkeqësi natyrore e përmasave apokaliptike. Frymëzuar nga ai ngadhënjim i një shekulli e më shumë, Turqia do ia dalë sërish me vitalitetin e saj!

Dhe ne i kujtojmë me nderim të rënët e luftës së Çanakalasë. Fondacioni ALSAR e përkujton me tërë solemnitetin epopenë e lavdishme të 1915-s! Turqisë i urojmë shërim të shpejtë nga plagët e tërmeteve shkatërrimtare, i urojmë begati dhe përparim!

soap 2 day