Tag Archives: Kulturore

U zhvillua në Korçë, nën bashkorganizimin e Fondacionit ALSAR, simpoziumi kushtuar dy personaliteteve të shquara shqiptare në Perandorinë Osmane, Iljaz Bej Mirahorit dhe Koçi Beut

Në qytetin e Korçës u mbajt këtë të enjte, më 18 prill, simpoziumi me temë, “Dy personalitete të shquara shqiptare në Perandorinë Osmane, Iljaz Bej Mirahori dhe Koçi Bej”.

Me një aktivitet të vazhdueshëm kulturor, Fondacioni ALSAR e organizoi simpoziumin në bashkëpunim me Universitetin e Stambollit, Universitetin “Fan S. Noli” të Korçës, Shtëpinë Botuese Logos-A, me qendër në Shkup, dhe Shoqatën e Vakëfeve në Korçë.

Zhvillimin e simpoziumit e mbështeti TİKA, Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim.

Me praninë e tyre e nderuan simpoziumin dy kumtuesit nga Turqia, nga Universiteti i Stambollit, përfaqësues të bashkisë së qytetit, përfaqësues nga Mitropolia e Korçës, kryetari i Bashkisë së Maliqit, z. Gëzim Topçiu, studiues dhe pedagogë, përfaqësues të familjes së mirënjohur të Mutevelinjve, imamë dhe besimtarë, studentë dhe qytetarë.

Simpoziumin e përshëndeti atasheu për Arsimin pranë Ambasadës së Republikës së Turqisë në vendin tonë, z. Metin Bulut.

Me një përshëndetje iu drejtua të pranishmëve në simpozium dhe kryetari i Këshillit të Qarkut Korçë, z. Erjon Nexhipi.

Fjalën e hapjes e mbajti kryetari i Fondacionit ALSAR, z. Mehdi Gurra. Ai u uroi fillimisht mirëseardhjen pjesëmarrësve në emër të tij dhe të bashkorganizatorëve, për të vijuar më tej:

Në epokën e kulturës popullore, të internetit, të informacionit pa filtër, në një periudhë të vlerave në përmbysje dhe të rrezikut të shembjes së kolonave që e mbajnë në këmbë shoqërinë, kërcënimi i ardhur kujtesës kombëtare nuk është një imagjinatë e pabazë, por një realitet ndaj të cilit duhet reaguar.

Teksa themelet dobësohen dhe paralajmërojnë rrënimin e strukturës ku strehohet një trashëgimi e tërë, me shembujt e ndritur të së shkuarës, të figurave shumëdimensionale dhe me ndikime të jashtëzakonshme dhe në kufij perandorakë, që harrohen dhe zëvendësohen plotësisht në mendjen e një rinie të kequshqyer me idhuj të sportit a muzikës, ka një pjesë të shoqërisë që duhet ta thotë fjalën e saj.

Ndriçimi i imazheve të zbehura, nxjerrja në dritë e emrave në mjegull, i punëve dhe veprave të lëna nga energji të harxhuara denjësisht, rivënia në dukje e njerëzve me veprimtari masive, nuk është një ushtrim fakultativ. Ky aktivitet vlen të shihet si detyrë, si aktivizim fisnik në aspekt të vlerave të vërteta.

Nisma të këtilla nuk mjaftojnë nganjëherë nëse nuk shoqërohen me bashkëpunime për zgjerimin e diapazonit tematikor dhe përplotësimin në terma analizues. Vetëmjaftueshmëria, përveçse nuk do të sillte dobi, edhe do të cenonte tërësinë, pavarësisht dëshirës së mirë.

Zonja dhe zotërinj!

Korça vjen në vëmendje sot në publik si një qytet që fton në fundjavë për pushime, me bukurinë, rregullin, pastërtinë dhe ushqimin. Por kjo nuk thotë asgjë mbi të shkuarën e saj, mbi njerëzit që i dhanë jetë qytetit dhe e lidhën emrin e tyre me të.

Perandoria Osmane, strehë e aq shumë shqiptarëve në majat e qeverisjes, pati në gjirin e vet dhe dy figura emblematike me origjinë nga Korça. Iljaz Bej Mirahori dhe Koçi Bej ishin mes gjurmëlënësve në perandorinë qindravjeçare osmane.

Ky simpozium u dedikohet këtyre dy personaliteteve, kontributeve të tyre, vendit të tyre në historinë e këtij qyteti. Fondacioni ALSAR e organizon atë së bashku me Universitetin e Stambollit, Universitetin “Fan S. Noli”, Shtëpinë Botuese Logos-A, me qendër në Shkup, dhe Shoqatën e Vakëfeve në Korçë.

Për ALSAR-in është sipërmarrja kulturore e radhës, si një ent joshtetëror me dedikim të pandërprerë në fushën e kulturës dhe të ruajtjes së trashëgimisë kombëtare. Nëpërmjet botimeve, konferencave dhe simpoziumeve, ne synojmë vazhdimisht të mbajmë gjallë të shkuarën tonë të pasur dhe t’i sjellim shoqërisë të dhëna të reja, të bazuara në dokumente të pazbardhura më parë.

Organizimi në Korçë i simpoziumit ka sigurisht domethënie, sepse na jep mundësi të flasim në vendin e duhur për njerëzit e duhur. Do të ishte paksa e pakuptimtë ta zhvillonim atë diku tjetër.

Trajtimi i dy personaliteteve, Iljaz Bej Mirahorit dhe Koçi Beut, i ka sjellë kumtuesit që ju paraqiten sot dhe në shtjellime temash që në thelb i shërbejnë plotësisë së simpoziumit. Përmes figurës së tyre, ne shohim Korçën dhe zhvillimin e saj.

Vlerësues të simpoziumit me praninë tuaj!

Shenjë e rëndësisë dhe vlerësimit që pati për kohën Iljaz Bej Mirahori është në Stamboll një xhami me emrin e tij.

E periudhës së sulltan Bajazitit II, ajo i është nënshtruar më në fund një restaurimi të nisur vitin e kaluar.

Të njëjtin emër mban dhe një rrugë në Jedikule, duke e përkujtuar në mënyrë të përhershme atë ushtarak aktiv dhe në marrjen e qytetit në vitin 1453.

I kthyer në vendlindje në fundin e një karriere të gjatë në zemër të perandorisë, Iljaz Bej Mirahori i dha formë urbane bërthamës së qytetit të sotëm. Mytevelinjtë, prej nga kemi këtu dhe një kumtuese, janë dëshmi e trashëgimisë së lënë nga ai.

Më vonë në historinë osmane do të shfaqej Koçi Bej, një tjetër individ i përmasave të mëdha. Ai do të dallohej për angazhimin reformator në shekullin e 17-të, aq sa do të quhej “Monteskjeu turk”.

Koçi Bej u shkroi risale dy sulltanëve, Muratit IV dhe Ibrahimit, në lidhje me politikën drejtuese të shtetit. Ai analizoi me guxim dhe qartësi në traktatet, apo raportet, strukturën administrative osmane dhe parashtroi rrugëzgjidhje për problemet e konstatuara.

Diagnostifikues i sistemit dhe strukturës shtetërore, Koçi Bej përfshiu në pikat e prishjes ryshfetin dhe favorizimet, paaftësinë e nëpunësve dhe interesat personale. I vetmi person që i hyri riformatimit të strukturës politiko-administrative të Perandorisë Osmane theksonte se shteti përsosej vetëm atëherë kur puna i jepej njeriut kompetent për të, se interesat e përgjithshme duhej të ishin mbi interesat personale, se ishte me rëndësi parimi i kontrollit reciprok, të shtetit dhe popullit, se centralizimi nuk kishte sjellë vetëm padrejtësinë, por se e kishte bërë atë dhe të vazhdueshëm.

Koçi Bej e këshilloi sulltanin t’u kthehej parimeve dhe praktikave të kohës së të parëve, të rishikoheshin punët e kryera në mënyrë të padrejtë, e të kalohej përsëri në decentralizim.

Me gjithë emrin e madh dhe kontributin esencial të Koçi Beut në përpjekjen për mbarëvajtjen e shtetit osman, roli i tij historik mbetet ende i patreguar mjaftueshëm.

Intelektualë dhe qytetarë të Korçës!

Fondacioni ALSAR, me një jetë thuajse njëzetvjeçare, e me mision treplanësh, humanitar, arsimor dhe kulturor, ka zhvilluar aktivitete në tre fushat në këtë qytet.

Nëpërmjet projekteve tona humanitare janë ndihmuar shtresa në nevojë. Fëmijë e të rinj kanë përfituar nga projektet arsimore, që nga mjetet shkollore të dhuruara deri në dërgimin për shkollim në institucionet turke të arsimit të mesëm dhe të lartë.

Me bursat tona për studentë të Universitetit “Fan S. Noli” i kemi dhënë mbështetje brezit të ri për t’u përgatitur sa më mirë në auditore e për t’i shërbyer sa më mirë shoqërisë në të ardhmen.

Botimet tona kanë pasuruar bibliotekën universitare dhe të qytetit, tematikisht dhe nga pikëpamja sasiore.

Titujve të librave tanë u kemi shtuar punimin e një autori me origjinë nga Korça, Ali Galipit, “Histori rreth Shqipërisë dhe shqiptarëve”. Ky botim është për më tepër katërgjuhësh, në osmanisht, turqisht, anglisht dhe shqip.

Kështu, simpoziumi vjen si një tjetër angazhim në Korçë në veprimtarinë tonë, me shpresën se do të ketë të njëjtin sukses si pararendësit.

Nuk më mbetet veçse t’i deklaroj të hapura punimet e simpoziumit dhe të uroj për punë të mbarë!

Qëndrim të këndshëm dhe ndjekje dobiprurëse të simpoziumit!”

Në seancën e parë të simpoziumit, me drejtues prof. dr. Ali Jasharin, u mbajtën katër kumtesa, “Qytetërimet e Korçës deri te Iljas bej Mirahori”, nga prof. dr. Petrika Lera, “Jeta dhe veprat e bamirësisë së Iljaz Bej Mirahorit”, nga dr. Fatih Tığlı, “Kriza në udhëheqësinë e Shtetit Osman në prizmin e Traktatit të Koçi Beut,” nga prof. dr. Adnan Ismaili, dhe “Djegia e Voskopojës më 1767: arsyet, autorët”, nga prof. dr. Pëllumb Xhufi.

Nën drejtimin e prof. dr. Pëllumb Xhufit u zhvillua seanca e dytë, e cila përmbante shtatë kumtesa. “Hafëz Ali Korça, katër shekuj pas Iljaz bej Mirahorit”, qe temë e kumtesës së mbajtur nga prof. dr. Ali Jashari. Fjalën e tij e pasuan kumtesat, “Koçi bej Korçari, nga të parët reformatorë teorikë osmanë; jeta dhe veprat”, nga prof. dr. Fikret Sarıcaoğlu, “Iljas bej Mirahori në Fondin Albanologjik të Bibliotekës së Korçës”, nga dr. Alba Kreka, “Profile aktuale të mendimit politik të Koçi Beut për funksionimin e strukturave shtetërorore”, nga prof. dr. Zyhdi Dervishi, “Themelimi dhe evoluimi historik e gjeografik i institucionit të vakëfit në zonën e Korçës”, nga studiuesi Petrit Zeneli, “Toponimia historike e krahinës së Vakëfeve”, nga studiuesja Eriona Pambuku, dhe “Mytevelinjtë, Korça, vlerat dhe dinamika e familjes”, nga studiuesja Jetona Myteveliu.

Për pjesëmarrësit në simpozium u dhurua kolana e veprave të Hafiz Ali Korçës, me 250 komplete të botimit të shpërndara.

Punimet e simpoziumit u ndoqën nga mjete të ndryshme informimi, nga media vizive lokale dhe të kryeqytetit.

Fondacioni ALSAR pret bashkëpunëtorë e miq për Bajram

Pas një angazhimi njëmujor me aktivitete të dendura humanitare dhe një qëndrimi të gjatë në terren në Ramazan, drejtuesit e ALSAR-it kanë pritur në ambientet e fondacionit, në mbarim të tij, bashkëpunëtorë e miq, njerëz të sferave të ndryshme.

Pritja në ditën e Fitër Bajramit është shndërruar në një traditë, si një festë brenda festës së madhe, ku shkëmbehen urime dhe përvoja agjërimi.

Hapësira e zyrës së kryetarit, z. Mehdi Gurra, u mbush me zërat urues të vizitorëve të larmishëm, nga më të rinjtë te ata në moshë.

Vizita u kryen nga personalitete, autoritete vendore, drejtues institucionesh dhe organizmash të shoqërisë, gjuhëtarë, veprimtarë, etj.

Z. Mehdi Gurra priti nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, znj. Jonida Halili, me të cilën pati një bisedë të ngrohtë.

U pritën për vizitë gjithashtu drejtori i Drejtorisë së Rajonit dhe Vendeve Fqinje në Ministrinë për Evropën dhe Punët e Jashtme, z. Kastriot Robo, dekani i Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë në Universitetin e Tiranës, z. Sabri Laçi, atasheu për Arsimin pranë Ambasadës së Republikës së Turqisë në Tiranë, z. Metin Bulut, mësimdhënësi i turqishtes pranë degës së Shkodrës së Institutit Yunus Emre, z. Özgür Tekeoğlu, dhe kryetari i shoqatës “Tirana”, z. Arben Tafaj.

Vizitorët i lanë vendin njëri-tjetrit me urimin e zakonshëm në Fitër Bajram, ndërsa një shkëmbim i lirë mendimesh nuk mungoi për asnjë çast.

Mysafirët u qerasën me ëmbëlsira, të zakonshme në pritje të tilla.

“Grekët në të gjitha epokat”, një libër i porsasjellë në shqip, domosdoshmërisht për t’u lexuar

Botimet ALSAR vijojnë t’i japin publikut tituj të veçantë, libra me tematikë dhe tekste tërheqëse, të gatshme për të na siguruar këndvështrime të reja, për të prodhuar konstrukte të reja ideore.

Përmes një përkthimi të arrirë vjen te lexuesi Édouard Dentu, “një diplomat i vjetër”, dhe vepra e tij.

Me këtë botim synohet të hidhet sadopak dritë mbi një përfytyrim të caktuar të së shkuarës për jetën sociale, kulturore e politike të një shoqërie.

Libri ka karakter dekonstruktues, poshtëhedhës i shumë miteve të imponuara si të vërteta të pakundërshtueshme.

Absolutisht si një lexim i domosdoshëm, botimi përmban dhe variantin origjinal, në frëngjisht.

I ndarë në tre pjesë, ai analizon Greqinë e lashtë, perandorake dhe moderne.

Aspak i mërzitshëm, teksti ka aftësinë për t’ia shtuar kureshtjen lexuesit faqe pas faqeje

Botohet në muajin e Ramazanit, “Çelësat e Fatihasë”

Botimet ALSAR sapo nxorën nga shtypi një punim mjaft interesant, “Çelësat e Fatihasë”.

Ky botim i ri ka për autor Abduselam Mukbil El Mexhidin, si një përmbledhje e librit, “Islami në shtatë versete (kur’anore)”.

I tërë teksti është një shtjellim i sures el-Fatiha, në një qasje teologjike, me reflektime të thella dhe konkluzione të forta.

El-Fatiha, thuhet në tekst, përfaqëson linjën qendrore të Kur’anit, aq shumë të nevojshme për ndërtimin teorikisht dhe praktikisht të strukturës së jetës së individit, shoqërisë njerëzore dhe botës.

El-Fatiha është çelësi i sureve të Kur’anit, shkruhet aty, dhe ato përmbajnë piketa shtjelluese dhe përforcuese të saj.

I lindur në Taiz të Jemenit më 1975, autori është pedagog i tefsirit të Kur’anit dhe i shkencave të tij, me një kontribut të madh akademik dhe autorial.

Dolën nga shtypi 12 vëllimet e para të veprës së autorit Abdi Baleta.

Fondacioni ALSAR ka nxjerrë nga shtypi 12 vëllimet e para të veprës prej 36 vëllimesh të Abdi Baletës – diplomat, politikan e publicist – e cila është titulluar “Kronikë kohe”.

24 vëllimet e tjere janë duke u pergatitur dhe do të botohen të gjitha brenda këtij viti.
Dymbëdhjetë vellimet e para mund të gjenden në librarinë e botimeve ‘ALSAR’.

Se shpejti vëllimet e titulluara ‘Kronikë kohe’ të autorit Abdi Baleta do të jenë në Biblioteken Kombëtare të Shqipërisë dhe në biblioteka e librari ne Maqedoni të Veriut dhe në Kosovë.

Fondacioni ALSAR shtron iftarin tradicional, të ftuar personalitete të fushave të ndryshme.

Si për çdo vit në muajin e agjërimit, Fondacioni ALSAR shtroi një iftar në hotelin “Tirana International”. Ftesës iu përgjigjën personalitete të ndryshme, figura të njohura të shoqërisë sonë, diplomatë, drejtues lokalë, klerikë, intelektualë, aktivistë socialë dhe mirëdashës.

Vargjet kur’anore dhe tingujt orientalë shoqëruan pritjen e mysafirëve dhe i dhanë ngrohtësi mjedisit të iftarit tradicional të ALSAR-it.

Këndimin e Kur’anit në hyrje të iftarit e bëri imami i xhamisë Valide Sulltan në Fatih të Stambollit, Mehmet Polat.

Të ftuarve iu drejtua me një fjalë të shkurtër kryetari i Fondacionit ALSAR, z. Mehdi Gurra, i cili më së pari u uroi mirëseardhjen të gjithë të pranishmëve, më të veçantëve mes tyre të përmendur specifikisht.

Të përshëndetur prej tij për praninë në iftar ishin sekretarja e parë e Ambasadës së Turqisë në Tiranë, znj. Kübra İyiiş Akgün, zëvendësambasadori dhe sekretari i parë i Ambasadës së Kuvajtit në Tiranë, z. Adnan Algunaim, nënkryetari i TİKA-s, z. Mahmut Çevik, dhe nënkryetari i Bashkisë së Tiranës, z. Andi Seferi.

Z. Mehdi Gurra falënderoi posaçërisht Ambasadën e Republikës së Turqisë dhe Agjencinë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim, TİKA, për përkushtimin dhe bashkëpunimin e gjatë, frytdhënës dhe në dobi të shoqërisë shqiptare.

Kryetari i Fondacionit ALSAR shfrytëzoi rastin për të vënë në pah bashkëpunimin shtatëvjeçar me shtetin e Kuvajtit përmes përfaqësisë diplomatike në Tiranë, në aktivitete të ndryshme humanitare, arsimore dhe kulturore. ALSAR është i akredituar pranë Ministrisë së Jashtme së Kuvajtit për të zhvilluar veprimtari të përbashkëta me organizma kuvajtiane të së njëjtës fushë.

Mikpritësi solli në vëmendje përjetimin ndryshe në këtë Ramazan për shkak të vuajtjeve të banorëve të Gazës, duke vënë në dukje qëndrimin kundër çdo gjakderdhjeje dhe duke uruar një fund sa më të shpejtë të situatës dramatike.

Z. Gurra foli mbi aktivitetin e ALSAR-it, e përshkroi 2023-shin si një vit të suksesshëm për fondacionin, dhe nënvizoi shtimin e veprimtarisë humanitare dhe botuese.

Mirënjohje përcolli ai për të gjithë bashkëpunëtorët, për kontribuesit në përmirësimin e jetës së qytetarëve tanë.

Fjalën do ta merrte dhe sekretarja e parë në Ambasadën e Republikës së Turqisë në Tiranë, znj. Kübra İyiiş Akgün, si përshëndetëse e të pranishmëve në iftar. Ajo foli për miqësinë e gjatë mes dy popujve, për lidhjet e forta, për partneritetin strategjik, teksa nënvizoi faktin se para disa muajve u kremtua 100-vjetori i vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis dy shteteve. Znj. Akgün u ndal në tragjedinë në Gaza, në dhimbjen e përjetuar prej vuajtjeve të mëdha të popullatës atje, dhe në gatishmërinë e Turqisë për të kontribuar për një zgjidhje.

Që prej themelimit të tij, Fondacioni ALSAR ka qenë një nga organizatat më të njohura joqeveritare në Shqipëri. Me ndihmën e Fondacionit ALSAR u dhurohet buzëqeshje nevojtarëve, kontribuohet në kulturën njerëzore të vendit me bursat që u jepen studentëve, dhe mundësohet zhvillimi i shumë veprimtarive akademike. Po ashtu, ALSAR shpreh dashurinë për Turqinë dhe popullin turk përmes projekteve të realizuara. Jemi mirënjohës për përpjekjet e tyre të mëdha për të shëruar plagët e popullit turk gjatë fatkeqësisë së tërmetit të vitit të kaluar. Me rastin e 100-vjetorit të marrëdhënieve tona, ALSAR organizoi një simpozium të suksesshëm, duke mbledhur akademikë, udhëheqës dhe diplomatë nga shumë vende të Ballkanit. ALSAR na tregoi se jemi bashkë në ditë të mira dhe në ditë të vështira. Shpresoj të realizojmë shumë projekte të tjera të përbashkëta në të ardhmen. Dëshiroj të falënderoj kryetarin e Fondacionit ALSAR, z. Mehdi Gurra, dhe të gjithë stafin e tij për të gjitha veprimtaritë e zhvilluara deri më sot.,” ishin fjalët e saj kushtuar ALSAR-it.

Iftarin e përshëndeti dhe nënkryetari i Bashkisë së Tiranës, z. Andi Seferi, lëvdues i punës së Fondacionit ALSAR dhe i bashkëpunimit institucional për një kryeqytet sa më të mirë për qytetarët e tij.

Përshëndetje të veçantë u bëri të ftuarve nënkryetari i Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TİKA), z. Mahmut Çevik. Nënvizues i bashkëjetesës së dy popujve për shekuj, i angazhimit të institucioneve turke për ta forcuar këtë lidhje të veçantë, ai u ndal në aktivitetin e TİKA-s në vendin tonë, të nisur prej vitit 1996 dhe të përmbledhur në qindra veprimtari.

Gjatë kësaj periudhe 28-vjeçare janë realizuar në Shqipëri 600 projekte, në fushën e arsimit, në shëndetësi, në infrastrukturë dhe në fushën kulturore,” tha z. Çevik.

Ashtu si dhe sekretarja e parë e Ambasadës së Turqisë në Tiranë, ai theksoi kontributin shoqëror të Fondacionit ALSAR, rolin e tij në forcimin e lidhjeve, dhe bashkëpunimin e suksesshëm me TİKA-n.

Gjej rastin, në praninë tuaj, të shpreh falënderimet e përzemërta për Fondacionin ALSAR, që u gjendet pranë jetimëve dhe u fal buzëqeshje nevojtarëve. E falënderoj gjithashtu që kontribuon drejtpërdrejt me mbështetjen e projekteve për zhvillimin kulturor e historik të vendit, si dhe të marrëdhënieve midis dy shteteve. Ne, si TİKA, po vijojmë me Fondacionin ALSAR bashkëpunimin në projekte socio-kulturore”, u shpreh z. Çevik.

Duatë në iftar, bërë nga atasheu për Çështjet Fetare pranë Ambasadës së Republikës së Turqisë në Tiranë, Adem Gerlegiz, i dhanë frymën e duhur ambientit dhe përçuan prehje e përmbushje te të ftuarit.

soap 2 day